Ja hoor! De vakantietijd is weer aangebroken, dus het is weer tijd om je camper tip top te maken. Zonder elektriciteit kamperen is niet voor iedereen een pretje, weet daarom hoe je elektriciteit moet aanleggen in je camper. In deze blog kun je lezen hoe en wat. Als je twijfelt en hulp nodig hebt, schakel dan een elektricien in!
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg er daarom voor dat je een overzichtelijk schema voor de elektra bij de hand hebt. Maak ook een lijstje of schema voor de apparaten, kabels en zekeringen die je moet gebruiken.
Welke elektra ga ik aanleggen in mijn camper?
Dit is natuurlijk voor ieder persoon anders! De een wilt een koelkast in zijn camper, de ander vindt het belangrijk om veel stopcontacten te hebben. Bij deze kwestie moet je kritisch nadenken, wat wil ik precies opladen of aansluiten? Welke apparaten wil ik gebruiken, en waar wil ik deze installeren?
Elektro schema
Voordat je begint, zorg ervoor dat je een overzichtelijke schema maakt voor elektriciteit. Hieronder kun je een voorbeeld zien van een elektrische schema voor een camper. Let op! Niet elke schema is hetzelfde, die van jou kan volgens jouw behoeften afwijken. Als je hier moeite mee hebt, schakel dan een elektricien in of vraag iemand met ervaring om jou te helpen.
Wat moet erin staan?
-
Elektrakast
Een elektra kast is onmisbaar als je elektriciteit wilt aanleggen. In de elektrakast op de foto kun je zien dat er 2 accu’s ( van de merk van het voertuig ) van 140 Ampère aanwezig zijn. Ook is er een zekeringkast, hoofdschakelaar, zekeringhouder, 50 A midi zekering en een massastrip aanwezig.
-
Zonnepaneelset
Hier is een 150Wp Enjoy Solar aanwezig. Hiervoor is er ook een zonnepaneel kabel en een zonnepaneel bevestigingskit aanwezig. En uiteraard een laadregelaar!
-
Dynamo
Nummer drie is uiteraard een dynamo. Ook is hier een accuscheider, zekeringhouder en een 100A midi zekering aanwezig
-
Laadpaal
De laadpaal bevat een CEE invoerdoos, CEE kabel en een dubbelpolige zekeringautomaat met aardlekschakelaar.
Overige
Naast al deze belangrijke onderdelen is er ook een lader omvormer en een monitor aanwezig.
Dikte kabels
De dikte van de kabels verschillen ook per onderdeel. In deze schema zijn er kabels van de volgende diktes aanwezig: 35mm2, 16mm2, 6mm2, 2.5mm2, 1mm2, 0,75mm2.
Let op! Dit zijn de kabels die nodig zijn voor een bepaald soort voertuig, elk voertuig en elektra schema is uniek, bereken daarom zelf de dikte van je kabels!
De draaddikte kun je berekenen door de stroomsterkte te delen door Watt/Volt. Draaddoorsnede in mm2= (2 x lengte in meter x stroom in Ampère x factor koper (0,0175) ) / (acceptabele spanningsverlies in volt ( 5%) ).Je moet altijd naar boven afronden.
Zekering berekenen
De sterkte van de zekering kun je berekenen door het aantal Watt te delen door de Voltage. Als je meerdere apparaten wilt afzekeren moet je het aantal Watt van alle apparaten bij elkaar optellen. Niet vergeten om altijd minimaal 10% naar boven af te ronden.