Per seconde bliksemt het ongeveer 50 tot 100 keer op de hele wereld, ook al bliksemt het zoveel de kans op ongelukken en blikseminslagen zijn niet heel groot op fatale plekken. Maar de kans is niet 0, het komt dus ook wel eens voor. 

De schade die bliksem kan veroorzaken op je eigen woning of ergens anders kan best groot zijn. Elektrische apparaten in huis kunnen kapot gaan of er kan brand ontstaan, ook kan je huis kapot gaan.

De gevolgen van een blikseminslag

Wanneer bliksem inslaat op je woning of op de grond naast je huis kunnen je apparaten kortsluiting krijgen. De grote hoeveelheid spanning die vrij komt bij bliksem, die komen door elektra kabels bij de apparaten terecht, door de grote hoeveelheid spanning raakt de meterkast overbelast en zo ontstaat de kortsluiting. Een gevolg van de kortsluiting kan soms brand zijn, bij kortsluiting komen soms vonken vrij die in het isolatiemateriaal terecht komen. Ook is het mogelijk dat er scheuren in je huis komen of dat je huis zelfs inzakt hierdoor.

Blikseminslagen zijn dus super gevaarlijk en daarom moet je altijd je huis goed nakijken na een inslag.

elektra-blikseminslag

Hoe verklein je de kans op een fatale inslag

Een onverwachte grote ontlading van spanning hoog in de wolken is bliksem. Wanneer dit gebeurd kan er een bliksemstraal naar beneden schieten totdat het iets gevonden heeft om op in te slaan. Dit kan dus ook op uw woning zijn, in dat geval kunnen er dus fatale gevolgen ontstaan. Met een bliksemafleider verklein je de kans op inslag. Een bliksemafleider plaats je op het hoogste punt van je huis, als de bliksem inslaat dan vervoert de afleider alle spanning door een kabel naar de grond.

Bliksemafleiders heb je in alle soorten en maten. Vaak is het een grote paal boven op je huis en soms zitten hier nog wat andere paaltjes aan.