Voor verlichting, stopcontacten of jacuzzi’s is er natuurlijk stroom nodig, ook als deze zich buiten bevinden. Het aanleggen van stroom kan een hele lastige klus zijn en zeker als dit buiten is. Je zal overal rekening mee moeten houden, het weer, stroomverbruik, materialen en meer. Je kan hier pas rekening mee houden als je weet hoe je dit precies doet. Hieronder staan een heleboel tips hoe je buiten veilig een stopcontact kan hebben. Ook staat er een stappenplan over hoe veilig een stopcontact buiten kan aanleggen.
De juiste materialen
Als je een nieuw stopcontact wilt aanleggen of als er al een stopcontact ligt dan blijft het belangrijk om wel het juiste stopcontact te blijven gebruiken. Een stopcontact dat je binnen gebruikt kan je absoluut niet buiten gebruiken, je zal een speciaal waterdicht stopcontact moeten gebruiken. De elektriciteitskabels die buiten worden gebruikt zullen ook extra beschermd moeten zijn. De reden dat alles goed beschermd moet zijn is vanwege water en vocht, dit zorgt er namelijk heel snel voor dat je een kortsluiting krijgt. Door je elektranetwerk goed te beveiligen met de juiste materialen zul je ervoor zorgen dat je minder snel last krijgt van een kortsluiting.
De indeling van je groepenkast
De indeling van je groepenkast is ook erg belangrijk om problemen zoals kortsluiting te voorkomen. Je groepenkast zal nu ingedeeld zijn naar de kamers binnen, zo heb je twee aparte groepen voor de keuken en badkamer, een groep voor de woonkamer en ga zo maar verder. Apparaten die buiten aangesloten moeten worden kan je niet zomaar aansluiten op een groep van binnen, dit kan zorgen voor overbelasting. Verlichting en sproeiers zullen allemaal aangesloten moeten worden op een aparte groep. Heb je een apparaat wat extra veel stroom verbruikt zoals een jacuzzi? Sluit dan ook twee aparte groepen aan voor de tuin.
Het stappenplan om buiten een stopcontact veilig aan te leggen
Een stopcontact buiten aanleggen begint altijd met het uitschakelen van de stroom, dit creëert een veilige werksituatie. De kans dat je nu nog getroffen wordt door elektrocutie is zeer klein. Controleer achteraf altijd met een spanningsmeter of de stroom er ook echt af is.
Vanuit een centrale kabeldoos kan alle elektra door de hele tuin gelegd worden. Deze is vaak bevestigd aan je woning.
Als je stroom in je tuin wilt hebben en in de centraaldoos dan zal er elektra van binnen moeten komen. Je kan een kabel aanleggen vanaf de meterkast naar de centrale doos. Het beste is om een gat te boren waar de centrale doos ligt, hier kan de kabel dan doorheen.
Het aanleggen van stopcontacten op gewenste plekken kan ook direct. De stopcontacten moeten waterdicht zijn en van alle keurmerken voorzien zijn.
Om elektra kabels van de centrale doos naar de stopcontacten te krijgen zullen er diepe gleuven van ongeveer 60 centimeter diep moeten komen. Hier kunnen de grondkabels in komen. De kabels zullen extra beschermd moeten zijn vanwege de viezigheid en vocht.
Als de kabels liggen en zijn aangesloten op de stopcontacten kan je testen of alles goed werkt. Hierna gooi je pas de gleuven weer dicht.