Het is toch ideaal als je je eigen laadpaal op de oprit hebt staan. Je hoeft namelijk niet meer in de wijk te gaan zoeken naar een plek om op te laden en ook zit je niet meer vast aan de hogere kosten. Wanneer je een eigen laadpaal op de oprit hebt staan zijn de kosten een stuk lager dan ergens anders. Van de overheid kan je ook meerdere subsidies krijgen waardoor het hele plaatje alleen maar goedkoper wordt. Benieuwd naar andere belangrijke weetjes over laadpalen? Lees snel verder.
Mag je zelf een laadpaal installeren?
Het korte antwoord op deze vraag is ja, op eigen terrein mag je zelf je laadpaal installeren. Het is echter niet aan te raden om dit zelf te doen. Bij het installeren van een laadpaal zal er een hoop geboord en gegraven moeten worden, de kans dat je hierbij leidingen raakt is dan ook erg groot. Ook zal er het één en ander aangepast moeten worden in de groepenkast. Als je geen ervaring hebt met werkzaamheden rond elektra, dan kan je dit maar beter uit handen laten aan een gespecialiseerde elektricien. Maar mocht je toch zelf je laadpaal willen installeren dan mag dat.
Moet de groepenkast aangepast worden?
Voordat de laadpaal geïnstalleerd kan worden zal er eerst het één en ander moeten worden aangepast in de groepenkast. In de groepenkast zal er vaak een extra groep aangelegd moeten worden. De laadpaal die verbruikt veel meer stroom dan andere apparaten en daardoor neemt hij veel meer ruimte in dan andere apparaten. Als je geen extra groep aanlegt voor de laadpaal dan krijg je waarschijnlijk te maken met veel stroomstoringen. Ook zal de groepenkast moeten beschikken over een 3-fase aansluiting, waardoor hij meer stroom kan leveren dan normaal. Vandaar dat de laadpaal ook een extra groep nodig heeft.