Hedendaags hebben we overal stroom voor nodig, er komen ook steeds meer elektrische apparaten bij. Door stopcontacten en verlengsnoeren kunnen we overal gebruik maken van elektriciteit, echter hebben we dan wel altijd en overal kwalitatief goede stopcontacten nodig.
Benodigdheden:
Striptang
Spanningstester
geïsoleerd gereedschap
Vervangend stopcontact
Let goed op dat alles veilig en deskundig aangelegd worden, bij fouten kunnen er namelijk kortsluitingen ontstaan en gevaarlijke situaties. Maak ook gebruik van het KEMA-keurmerk en CE-keurmerk, dit is veiliger dan andere benodigdheden.
Stappenplan:
Stap 1: Begin met de hoofdschakelaar uit te zetten. Vaak wordt er gekozen om alleen de groep uit te zetten waar gewerkt maar voor alle veiligheid is het aan te raden om de hoofdschakelaar uit te zetten. Vervolgens kan je met een spanningstester testen of het stopcontact nog onder stroom staat.
Stap 2: Nu kan je beginnen met het losmaken van de wandcontactdoos. Je kan de contactdoos makkelijk losmaken door de schroeven los te draaien. Hierna kan je de contactdoos voorzichtig uit de muur trekken, let er op dat er ook kabels mee komen en deze mogen niet beschadigen of elkaar aanraken. De kabels die meekomen zijn een bruine en blauwe draad, als je stopcontact geaard is ook een geel/groene draad. Ook kan je de draden van de contactdoos losmaken.
Stap 3: De uiteinden van de draden zijn in de meeste gevallen niet meer zo heel goed bruikbaar, je kan deze pas weer goed bruikbaar maken als je ze een stukje afknipt en daarna ook stript. Wanneer je het nieuwe stopcontact installeert is het belangrijk dat de geel/groene draad in het midden komt, bruin en blauw komen links of rechts.
Stap 4: De contactdoos kan je voorzichtig weer in de muur steken, let hier wel op dat de draden niet beschadigen of klem komen te zitten. Ook de stroom kan je hierna weer aanzetten, test eerst met een spanningstester of het stopcontact werkt en daarna kan je pas gebruik maken van het stopcontact.