Nieuwe verlichting, een jacuzzi of automatische sproeiers? Het kunnen allemaal redenen waarom je elektriciteit aan wilt leggen in de tuin. Wanneer er elektriciteit in de tuin wordt aangelegd dan moeten er ook kabels neergelegd worden, deze komen vaak onder de grond te liggen. Daarnaast zijn er ook nog meer factoren waar je rekening mee moet houden.
Bijvoorbeeld kortsluiting door vocht komt vaak voor, dit komt omdat er niet wordt gewerkt met de juiste materialen en omdat er weinig kennis van elektra aan te pas komt. Wanneer je niet zeker weet of je de juiste materialen tot beschikking hebt of de juiste kennis in huis hebt. Schakel dan een elektricien in.
Stappenplan
Stap 1: Haal altijd alle stroom af door het gehele huis, controleer daarna met een spanningsmeter of er nog stroom op de draden staat. Door dit te doen creëer je een veilige werkomgeving.
Stap 2: Door een centrale kabeldoos aan je woning te plaatsen kan je vanuit hier alle elektra door de tuin heen leggen.
Stap 3: Om elektriciteit van binnen in de centrale doos te krijgen moet er een gat in de muur worden geboord en hierin moeten de kabels komen.
Stap 4: Je kan nu op de gewenste plekken in de tuin de stopcontacten aanleggen. Let er wel op dat de stopcontacten waterdicht zijn en voor buiten zijn gemaakt.
Stap 5: Graaf diepe gleuven in de tuin van 60 cm diep waar de kabels in moeten komen te liggen. Graaf de gleuven zodanig dat er een mooi pad komt voor waar alle elektra heen moet.
Stap 6: Leg de elektriciteitskabels in de gleuven, let er wel op dat de elektriciteitskabels in een beschermde buis worden gelegd. Zo verklein je de kans op kortsluitingen door vocht.
Stap 7: Je kan nu de stroom weer aanzetten en met een spanningsmeter testen of alles werkt. Pas als alles werkt gooi je de gleuven weer dicht.
Na deze stappen heb je hopelijk het gewenste resultaat en kan je overal verlichting aanleggen of meer!