De aardlekschakelaar kan hedendaags niet meer missen in woningen. De aardlekschakelaar zorgt er namelijk voor dat er bij lekstroom, alle elektriciteit in de woning uitvalt.
De aardlekschakelaar is dus een veiligheidsmaatregel wat kortsluiting tegen gaat en ervoor zorgt dat je geen schokken krijgt als er lekstroom bij een apparaat zit.
De aardlekschakelaar in zijn werking
De hoeveelheid stroom die uw woning uitgaat en door de elektriciteitskabels naar de apparaten gaat wordt allemaal gemeten door de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar die in verbinding staat met de meterkast meet hoeveel eruit gaat. Wanneer dit niet meer gelijk is of heel veel afwijkt is er dus lekstroom aanwezig. Wanneer de aardlekschakelaar dit oppikt schakelt hij alle stroom uit.
De aardlekschakelaar testen is verplicht in Nederland maar veel mensen weten dit niet. Dit testen hoor je eigenlijk 2x per jaar te doen. Het is ook voor iedereens veiligheid, als je namelijk weet dat de aardlekschakelaar werkt dan ben je vooral beschermd tegen kortsluitingen
Hoe moet je de aardlekschakelaar testen
De aardlekschakelaar testen is gemakkelijk te doen in een aantal kleine stappen. Om te beginnen zoek je in de meterkast naar de aardlekschakelaar en knop om hem te testen. Op deze knop staat vaak de ‘’T’’ van test of simpel gewoon ‘’test’’. Druk deze knop een aantal seconden in totdat de stroom uitvalt. Het kan ook een knop zijn die je moet omdraaien.
Wanneer de stroom al een paar seconden is uitgeschakeld zet je de aardlekschakelaar weer aan. Als het goed is moet de stroom nu ook weer aangaan, als de stroom niet aangaat is er ergens lekstroom aanwezig of een andere elektrisch probleem.
Als de stroom niet meer aan gaat is het aan te raden om een elektricien in te schakelen, een elektricien kan makkelijk het probleem vinden. Als u er zelf aan gaat werken dan kunnen er nare gevolgen ontstaan.