Een oorzaak van kortsluiting kan zijn dat er 2 elektrische draden met elkaar in contact komen. Wanneer een kabel kapot is of beschadigd is gebeurt dit al snel. De hoeveelheid stroomt wordt hierbij te groot en er komt ook veel warmte bij vrij. De elektriciteit wordt direct uitgeschakeld door de stop of automaat.
Kortsluiting opsporen
Als de stop is doorgeslagen kan je de groep achter de stop uitschakelen zodat je zo veilig mogelijk kunt werken. Ook elektrische apparaten moet je uitschakelen en uit de stopcontacten halen.
De stop kan je nu vervangen of de automaat weer inschakelen, ook alle groepen moeten hierbij weer ingeschakeld zijn.
Bij deze stap kan je één voor één alle elektrische apparaten weer in het stopcontact steken, blijf doorgaan met aansluiten totdat de stroom weer uitvalt. In dat geval heb je het kapotte apparaat gevonden. Als er niks gebeurd dan is er een groter probleem dieper in de elektrische installatie.
Kortsluiting voorkomen
Kortsluiting is helaas nooit helemaal te voorkomen, wel kan je de kans verkleinen dat dit te vaak gebeurd. Wat je bijvoorbeeld kan doen is controleren of al je kabels niet beschadigd zijn en of ze goed geïsoleerd zijn. Bij de stekker liggen het meest draden bloot, dit kan je tegengaan om de stekker niet bij de draad vast te pakken.
Apparaten met een CE-markering of een KEMA keurmerk zijn het veiligst om te gebruiken. Ook kan je gebruiksaanwijzingen gebruiken om meer te weten te komen over de veiligheid van een product of apparaat.
Overbelasting is ook een veel voorkomende reden waardoor kortsluiting ontstaat. Maak dus veel gebruik van de groepenkasten door alles netjes te verdelen, let dus op dat je niet veel gebruik maakt van stekkerdozen.
Door je meterkast goed te onderhouden en regelmatig na te laten kijken door een elektricien kunnen er al veel problemen voorkomen worden. Zo wordt er gekeken naar de groepenkast alle kabels en meer.