Veel voorkomende lampen zijn nog steeds de gloeilamp, spaarlamp en halogeen lamp. Maar de hoeveelheid mensen die deze nog gebruiken nemen wel af. De ledlamp wordt steeds vaker gebruikt en dat is ook niet zo gek ook.
Led lampen zijn niet meer zo saai en kil zoals ze dat vroeger wel waren, je hebt ze nu in verschillende kleuren en intensiteit die je zelf naar wens kan aanpassen. Wel om rekening mee te houden is dat led lampen iets duurder in aanschaf zijn dan een andere lamp.
De licht-warmte verhouding
Bij een gloeilamp komt er heel veel verspilde energie aan te pas, als een gloeilamp namelijk gloeit dan geeft deze lamp ongeveer 20% licht af en 80% aan warmte, en met die warmte wordt dus helemaal niks gedaan. Led lampen hebben juist het omgekeerde, deze lamp geeft namelijk ongeveer 80% licht af en maar 20% aan warmte.
Er wordt dus veel meer met de afgegeven hoeveelheid stroom gedaan waardoor niet alles zomaar wordt verspild.
Led lampen flikkeren niet
Wat je bijna niet kan zien is dat veel lampen flikkeren, dit flikkeren gebeurt vooral bij de gloei, spaar en halogeen lampen. Op de momenten dat zo een lamp flikkert moet er steeds weer een klein beetje energie bij. Bij een auto is het een beetje hetzelfde verhaal. Wanneer je namelijk met een auto door de stad gaat heen rijden verbruikt de auto veel meer benzine dan als je op een constant tempo op de snelweg rijdt.
De auto die met een constante snelheid op een snelweg rijdt kan je dan weer vergelijken met een led lamp. Led lampen blijven constant branden en flikkeren niet.
Dimmen van led verlichting
Led verlichting is feller en intenser maar gelukkig kan je dit licht nu ook dimmen. Wanneer je led lampen gaat dimmen dan heeft de lamp ook minder energie nodig om te kunnen branden, hierdoor verbruik je ook minder energie.
Let wel op dat niet alle led verlichting te dimmen is.