Bij elektrocutie giert er stroom door je lichaam, dit gebeurd wanneer je in aanraking komt met elektriciteit. Een beetje van deze elektriciteit voelen we niet zo snel maar vanaf 30 mA of hoger kunnen er nare gevolgen optreden. Verbranding op de huid, hartritmestoornissen, of ademhalingsproblemen komen vaak voor bij elektrocutie.
Wat moet je doen bij elektrocutie
- Wanneer iemand onder stroom staat dan kan je deze persoon beter niet aanraken. Als je namelijk diegene aanraakt dan kom je zelf ook onder stroom te staan.
- Het beste wat je kan doen is om de stroom uit te zetten, je kan ook de stekker uit het stopcontact halen maar je moet hier wel voor oppassen dat je zelf ook niet onder stroom komt te staan.
3. Wanneer het niet lukt om de stroom uit te schakelen dan kan je het best de persoon een duw geven met een voorwerp dat geen elektriciteit geleidt. Ook kan je op een voorwerp staan wat geen elektriciteit geleidt, dan kan je hem aan zijn of haar kleren weg trekken.
4. Wanneer er geen stroom meer op het desbetreffende persoon staan kan je eerste hulp verlenen, ook is het belangrijk om 112 te bellen.
Tips om elektrocutie te voorkomen
Tip 1: Vocht geleidt elektriciteit heel goed, kom dus niet met vocht in de buurt van apparaten. Natte handen, met voeten in het water en met je telefoon in bad, het zijn allemaal boosdoeners.
Tip 2: Geaarde apparatuur is veel veiliger dan niet geaarde apparatuur. Aarde zit in stopcontacten en kabels. Wanneer iets niet geaard is dan kan er bij overspanning een apparaat onder stroom komen te staan, wanneer iets wel geaard is dan kan dat bij overspanning niet gebeuren. Bij overspanning wordt de extra spanning terug geleid naar de aarde.
Tip 3: Stopcontacten die niet goed meer werken, los zitten of blootliggen zijn niet goed bruikbaar en ook gevaarlijk. Maak dit dus eerst in orde om verwondingen te voorkomen. Hetzelfde geldt voor kabels, kabels die niet meer goed werken enz. zijn gevaarlijk en er kan ook kortsluiting ontstaan.