Bij een storing kan je het best als eerst zelf een kijkje nemen in de meterkast. Kijk ook of de stroom in het hele huis is uitgevallen, ook kan je kijken of de aardlek is uitgevallen of één van de groepen. Het kan ook zomaar zijn dat de hele wijk last heeft van een storing, hou dus ook goed het internet in de gaten.
De aardlekschakelaar is uitgeschakeld
Wanneer de aardlekschakelaar is uitgeschakeld maar de groepen zijn niet automatisch uitgeschakeld, schakel dan de groepen handmatig uit. Vervolgens moet je alle elektrische apparaten uit de stopcontacten halen. Als alle apparaten uit de stopcontacten zijn gehaald kan je de aardlek en de groepen weer inschakelen.
1 voor 1 kan je de apparaten weer aansluiten op het stopcontact. Als de aardlek bij een apparaat weer uitschakelt dan heb je het apparaat dat het probleem geeft gevonden. Wanneer er niks gebeurd dan kan het probleem dieper in de elektrische installatie liggen.
De stop of automaat is doorgeslagen
Wanneer de stoppen zijn doorgeslagen moet je als eerst de stop vervangen. Daarna kan je de stappen van hierboven weer volgen tot je het apparaat hebt gevonden.
Elektriciteit is in het hele huis uitgevallen
Als de elektriciteit in het hele huis is uitgevallen kan een elektrisch apparaat de oorzaak zijn. Volg in dat geval de stappen van hierboven. Er kunnen ook kabels verbrand zijn door oververhitting en overbelasting. Ook de hoofdzekering kan smelten. Bij oververhitting of overbelasting kan er ook brand ontstaan, pas dus goed op als je problemen hebt in de meterkast.
Een stroomstoring in de straat of wijk komt ook regelmatig voor. Controleer bij de buren of ze stroom hebben of kijk op internet. Contact opnemen met de netbeheerder kan je ook altijd proberen. Door regelmatig een elektricien naar je elektrische installatie te laten kijken kunnen veel complicaties al voorkomen worden.